Sizleri harika bir besin ile tanıştırmak istiyorum. Shirataki
Rice. Özellikle Dukan diyeti ile
incelenlerin yakından tanıdığı Shirataki Rice, diyetin her evresinde sınırsız
olarak tüketilebilen mucize bir besin.
Uzakdoğu mutfağında kullanılan, Konjac bitkisinden uretilen bir pirinç
çeşidi olan Shirataki rice, Konjac bitkisi Türk gıda kodeksinde tanınmadığı
için ithali mümkün görünmüyordu ancak artık gurmenet'te satışta.
Shirataki Rice ve Noodle (Miracle Noodle)
Konja Shirataki Erişteleri ( Shirataki Rice, Noodle ) nedir?
Japonya’da Shirataki Noodles olarak adlandırılan Shirataki erişteleri Konja
bitkisinden yapılır ve kalorisi sıfırdır. Lif bakımından oldukça zengindir.
İnce, saydam ve jelatinimsi bir yapısı olan bu yiyecek Konjac bitkisinin
kökünden yapılır. Japonca bir terim olan “Shirataki” dilimizde beyaz şelale
anlamına gelir. Bu da bu eriştelerin görünümünü ifade eder. Çinde MOYU veya
JURUO, Japonya’da KONNYAKU veya SHIRATAKI NOODLES olarak adlandırılır.
Amerika’da ise sıfır karbonhidrat, sıfır yağ ve sıfır kalori içermesi sebebi
ile Sihirli Noodle anlamına gelen “Miracle Noodle” olarak adlandırılır.
Konja Bitkisi Nedir ?
Konja bitkisi genellikle, Doğu Asya, Japonya, Endonezya ve Çin
bölgelerinde bulunur. Konja’nın bünyesinde barındırdığı yoğun ve güçlü lifler,
gıda ve farmakoloji sanayinde daha çok “Glucomannan” olarak adlandırılır. Konja
bitkisi uzun ömürlü bir bitki olarak bilinir. Büyük bir soğanı vardır ve çapı
yaklaşık olarak 25 cm.’e kadar büyüyebilmektedir.
Konja yiyeceklerinin tarihi: Doğu Asya’daki
kültürler 500 yılı aşkın süredir Konja lifini kullanmaktadır. Çin, Konja
bitkisinin en çok yetiştiği bölgedir ve yüzyıllardır yiyecek ve geleneksel ilaç
olarak kullanılmıştır. Japonya’da Konja bitkisinden yapılan yemekler
1500 yılı aşkın süredir tüketilmektedir. İlk zamanlarda da günümüz pişirme
tekniklerine benzer teknikler kullanılarak Konja bitkisinin
pişirildiğini gösteren araştırma sonuçları vardır. Konja günümüzde de Japonya
ve Çin’de geleneksel sağlıklı yiyeceklerden biri olarak yetiştirilmektedir.
Konjac bitkisinin vücuttan zehirli maddeleri atmaya yardımcı olduğuna
inanılmaktadır.
Konja yemeklerine Japonya’da genel olarak konnyaku denilmektedir. Son
zamanlarda Konja yemekleri Japonya’da yeniden popüler hale geldi.
Aslında, Konja sağlığa olan faydalarından dolayı çoğu Japon evlerinde
vazgeçilmez yemekler arasında yerini aldı. Konjac erişteleri çorbalara ve her
tür yemeğine katılarak pişirilebiliyor. Pirinç ve makarnayı kullandığınız her
yerde shirataki pirincini ya da eriştesini kullanabilirsiniz.
Konjanın yararları nelerdir?
Asya’da yüzyıllar boyunca, Japonya ve Çin başta olmak
üzere yetiştirilmektedir. Bu suda çözünebilir diyet
lifi, glikoz içerir ve ağırlığının 200 katı kadar su
tutabilir. Bu olağanüstü yüksek su tutma
kapasitesi ve diyet lifleri sayesinde bilinen en iyi diyet
yardımcılarındandır.
Diyet yapanlar diledikleri şekilde ve miktarda shirataki pirincini
veya eriştesini tüketebilirler. Karbonhidrat, yağ veya kalori içermediği için
sizi tok tutarak kilo vermenizi sağlar. Amerikalıların da dediği gibi sihirli
bir yiyecek bu.
Konja bitkisinin kök ve soğanlarından elde edilen Glucomannan’ın vücutta
farmakolojik etkileri çok çeşitli olan ve vücuttaki hastalık ve bozukluklarla
ilgili geniş tedavi alanları olan bir yardımcıdır. Konja diyet lifinin, diyabet
(Tip II) hastalarında, kabızlığı olan hastalarda ve de obezite problemi olan
hastalarda yardımcı olduğu bilinmektedir.
Obezite: Glucomannan liflerinin, kolesterol alımını
azalttığı bilinmektedir. Bu vücut tarafından alınan kalori miktarını
önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle, obez insanların konja kökü kullanması
birçok ülkede tavsiye edilir. Ayrıca Glucomannan’ın, glikoz ve şeker
alımına izin vermiyor olmasının, kilo verme sürecinde oldukça önemli bir etki olduğu
öne sürülmektedir. Bütün bunları yaparken kendi kalori değerinin olmaması
da ayrıca önemlidir.
Diyabet: Glucomannan liflerinin, vücut tarafından glikoz
alımını inhibe ederek, hipoglisemik etkilere yol açtığı bilinmektedir. Bağırsak
duvarları ile glikoz temasını önleyerek glikoz alımını inhibe ettiği ifade
edilmektedir. Bu da kandaki şeker miktarını azaltarak, tip 2 diyabetli
hastalara yardımcı olabildiğini göstermektedir. En iyi çözünebilen lifler
arasında yer alan Konja glucomannan lifi hiçbir yan etkisi olmadan kan
şekeri seviyesi doğal olarak kontrol edebilen en etkili çözünebilen liftir.
Suda çözünebilen lif kandaki glikoz, insülin ve serum lipid düzeylerini
azaltmada çok etkilidir. Viskozitesi ne kadar yüksek olursa etkisi de o kadar
artar.
Kabızlık: Glucomannan liflerinin, her türlü kabızlık
probleminde yardımcı olduğu belirtilmektedir.
Hiperaktivite: Konja lifi güçlü bir
alkali yiyecektir. Daha önce de bahsedildiği gibi doğada bulunan en yüksek
ikinci alkali yiyecektir. Aşırı hareketli olan kişiler ve çocuklar için
alternatif bir yöntem olarak Konja lifi önerilebilir.
Kolestrol: Yüksek kolesterol değerleri olan insanlar için
Konja Glucomannan lifi Glucomannan lifi diğer çözünebilen liflere benzer
şekilde çalışır. Gastrointestinal sistemdeki safra asitlerine bağlanır ve
bunların dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Bu işlem kolesterolün ve
kandaki yağ oranının azalmasına yardımcı olur. Çözünebilen çoğu lif gibi
glucomannan sindirimi yavaşlatır, karbonhidrat ve yağlarım emilimini azaltır ve
kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olur. Glucomannan kolesterolü
dengelemeye yardımcı birçok üründe kullanılır.
SHIRATAKI NOODLES:
*Suda çözülebilen tamamen doğal liflerdir.
*Yağ, şeker, nişasta veya protein içermez.
*Buğday ve gluten içermez.
*Sıfır karbonhidrat ve kalori içerir.
*Saf sebzedir.
*Oda sıcaklığında saklanabilir. Buzdolabında muhafaza edilmesine gerek yoktur.
*Kendine ait bir tadı veya kokusu yoktur.eklendiği yiyeceğin tadını ve kokusunu
alır.
*Birçok şekilde üretilebilir. Sadece istenen sosla hazırlanarak, hızlıca servis
edilebilir.
Hazırlanması:
Shirataki pirincini iyice yıkayarak suyunu süzdürün ve kaynar suda 3-4
dakika haşlayın. Shirataki pirincinden sütlaç dahi yapabilirsiniz. Pirinci
kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz.
Shirataki noodle (erişte) iyice yıkayarak suyunu süzdürün ve kaynar
suda 3-4 dakika haşlayın. İster sevdiğiniz sebzelerle, ister düşük kalorili
soslar hazırlayarak karıştırın… Makarna veya erişteyi kullandığınız her yerde
dilediğiniz gibi kullanın.
Shirataki pirinci, eriştesi veya diğer formları; tümü konja
sebzesinden üretilir ve aynı özelliklere sahiptir. Ürün hamur haline
getirildikten sonra değişik formlarda kesilerek şekillendirilir ve kullanıma
sunulur.
Facebook sayfamızda shirataki ürünleri ile hazırladığınız
tariflerinizi paylaşmanızdan memnuniyet duyarız. Promosyon ve etkinliklerden
haberdar olabilmek için Facebook sayfamıza katılabilirsiniz.
Etiketler: diyet, dukan diyeti sınırsızlar, gurmenet, shirataki, shirataki noodle, shirataki pirinci, shirataki rice